0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Noże to podstawa w każdej kuchni.

Nóż jako narzędzie czy broń towarzyszył człowiekowi od czasów prehistorycznych. Początkowo był to kamień o ostrej krawędzi, następnie nóż myśliwski niezbędny człowiekowi podczas dzielenia zwierzyny i spożywania posiłków. Miał mocny uchwyt oraz ostro zakończony brzeszczot, na który nabijano porcje mięsa i wkładano je do ust. W nożach przeznaczonych wyłącznie do spożywania posiłków stalowe, niekiedy srebrne brzeszczoty noży oprawiano w dekoracyjne trzonki wykonane z metalu, drewna, kości słoniowej, kryształu górskiego, a nawet z korala i drogich kamieni.

W roku 1669 Ludwik XIV zabronił używania przy stole ostro zakończonych noży, jako zbyt niebezpiecznych dla współbiesiadników. Nowy typ noża otrzymał więc tępo, na okrągło zakończony brzeszczot, wygięty lekko do tyłu, aby ułatwić wkładanie porcji jedzenia do ust, bez zbytniego wykrzywiania nadgarstka, a wąski brzeszczot noża poszerzono - tak rozpoczęła sie historia noży stołowych.

W dzisiejszych czasach rozwój technologii materiałowej jak i znaczne powiększenie się możliwości obróbki tych materiałów sprawia że do dyspozycji mamy całą gamę róznego rodzaju noży - od najbardziej uniwersalnych poprzez specjalistyczne noże do warzyw jak dla przykladu słynny nóż do pomidorów Fiskars, którym pokroić można dosłownie wszystko - nawet głęboko zamrożone mięso, noże do filetowania o specjalnej wąskiej klindze dające dużą precyzje pracy, po najważniejsze w każdej kuchni i będące oczkiem w głowie każdego kucharza noże szefa kuchni.

Dla naszej wygody i w celu zapewnienia nam możliwości cięcia, siekania, obierania i filetowania producenci często łącza swoje noże w zestawy dodając do nich bloki o stabilnej podstawie oraz często ostrzałki.

Poniżej znajdziecie Państwo noże znajdujące się w naszej ofercie - wygodne w użyciu i trwałe narzędzia niezbędne podczas gotowania.

x