0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

W czym podawać kawę i herbatę?

Gruby kubek, elegancka filiżanka, czy klasyczna szklanka? W czym pić kawę i herbatę? Czy można podawać je w tych samych naczyniach, czy będzie to pogwałcenie zasad savoir-vivre’u? Czy konieczna jest podstawka i inne elementy zastawy? Wszystko zależy od okoliczności. Ten artykuł pomoże Ci rozwiać wszelkie wątpliwości i uniknąć przykrego faux-pas, o które łatwo nawet w tak niepozornej czynności, jak serwowanie ciepłego napoju.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Czym różnią się filiżanki do herbaty od filiżanek do kawy?
  • Kiedy można podawać kawę i herbatę w kubkach?
  • Co składa się na serwis do herbaty?
  • Co składa się na serwis do kawy?

TL;DR

Zarówno herbatę, jak i kawę podaje się wedle ściśle określonych reguł. Zupełnie innych naczyń używa się, serwując je gościom, niż w sytuacji, gdy przygotowuje się je samemu. Nie można też zapominać, że każdy z tych napojów podaje się w innego rodzaju filiżankach i dzbankach. Ważne są też pozostałe rzeczy, które wraz z nimi powinny znaleźć się na stole.

W czym podawać herbatę?

Na pewno zdarzyło Ci się pić herbatę z grubego kubka lub zwykłej, przezroczystej szklanki. Czy to źle? Absolutnie! Te naczynia zostały przecież do tego stworzone i nie ma w tym nic złego. Jeśli parzysz swój ulubiony napój w pracy lub w domowym zaciszu powinieneś pić go tak, jak lubisz. Ale musisz pamiętać, aby nie praktykować tego nawyku podczas formalnych okazji i w oficjalnym towarzystwie.

W sytuacjach niezobowiązujących, np. podczas koleżeńskich spotkań nic się nie stanie, jeśli podasz herbatę w szklance lub ceramicznym kubku. Obecnie wielu producentów oferuje modele bogate w fantazyjne uchwyty i rozmyślne kształty. Możliwość wyboru kolorów i wzorów jest naprawdę szeroka – począwszy od wesołych i śmiesznych, które spodobają się Twoim przyjaciołom, a skończywszy na prostych i eleganckich, stosownych podczas odwiedzin krewnych.

Inne zasady obowiązują, jeśli serwujesz herbatę na przyjęciu lub formalnym spotkaniu. Wymaga to podania napoju w lekkiej filiżance, najlepiej porcelanowej albo fajansowej. Ważne, aby była cienka i koniecznie posiadała szeroki brzeg, dzięki czemu z napoju wydobędzie się odpowiedni smak i aromat. Musi być też wyposażona w spodek, stanowiący do niej komplet. W takich sytuacjach przyrządzanie herbaty z torebki jest nieeleganckie. Jeżeli jednak nie masz innego wyjścia, musisz pamiętać, aby zaparzyć ją każdemu z gości w osobnej filiżance, zalewając ją wrzątkiem tuż przed podaniem. Wtedy należy położyć na podstawce małą łyżeczkę oraz zadbać, aby na stole znalazł się dodatkowy talerzyk lub miseczka na zużyte saszetki. Jest to konieczne, ponieważ odstawienie torebki na podstawce może spowodować, że spód filiżanki zamoknie i będzie z niej kapać, znacznie utrudniając picie.

Najlepiej, jeśli zaparzysz herbatę w osobnym naczyniu, które podasz do stołu wraz z filiżankami. Powinien to być duży, pękaty dzbanek albo utrzymujący temperaturę napoju czajniczek. Ważne, żeby był wyposażony w sitko, zatrzymujące fusy podczas nalewania. Dobre rozwiązanie stanowi też nowoczesny zaparzacz. Alternatywnym wyjściem jest imbryk, jednakże jego słabą stroną jest brak filtra. Pamiętaj, aby wraz z nim postawić na stole dzbanuszek z zimnym mlekiem i talerzyk z cytryną.

Zastanów się nad zakupem serwisu do herbaty, na który składa się dzbanek, kilka filiżanek z podstawkami, cukiernica i dzbanuszek na mleko. Niekiedy komplet jest wzbogacony także o talerzyki deserowe.

W czym podawać kawę?

Z kawą jest podobnie jak z herbatą. Pijąc ją w pracy lub samemu w domu możesz skorzystać ze zwykłego kubka albo szklanki. Podczas nieoficjalnego spotkania z przyjaciółmi możesz podać napój w małym kubku z melaminy. Wiele modeli robionych jest w stonowanych kolorach, którym czasem towarzyszą eleganckie wzory. Naczynia tego typu są adekwatne nawet podczas pół-formalnych okazji.

Na przyjęciach i oficjalnych spotkaniach wypada podać kawę w specjalnej filiżance. Zwyczajowo różni się ona od tej do herbaty głównie obwodem brzegu, który zbliżony jest do postawy lub jest jej całkowicie równy. Naczynie powinno trzymać ciepło kawy przez ok. 15 minut, dlatego idealnym rozwiązaniem są cienkie, porcelanowe filiżanki, które nie pobierają ciepła. Również te z grubymi ściankami będą stosowne, jeśli przed nalaniem do nich kawy podgrzejesz je delikatnie.

Do poszczególnych rodzajów kawy istnieją specjalne naczynia. Filiżanki do espresso charakteryzują się pojemnością 50 ml i są wykonywane z grubej porcelany lub szkła z podwójną ścianką, a ich kształt jest zbliżony do litery V. Cappuccino serwuje się w grubych, porcelanowych naczyniach o wymiarach od 150 do 180 ml. Do latte używa się wysokich filiżanek o pojemności 250, a czasem i 300 ml. Pamiętaj też, że do kawy czarnej zwyczajowo używa się filiżanek o pojemności nie większej niż 100 ml, a do białej troszkę większych.

Dzbanek do kawy jest wysoki i zgrabny. Najczęściej wykonuje się go z porcelany lub srebra. Istnieją też warianty szklane i stalowe. Podany w niej napój powinien być aromatyczny i niezbyt mocny, ale gorący. Dlatego przed przelaniem należy przyrządzić kawę w kawiarce, zaparzaczu lub kafetierze.

Serwując kawę, pamiętaj, aby filiżanki stały na pasujących do nich podstawkach i do każdej dołączona była mała łyżeczka. Poza nimi i dzbankiem na stole postaw też osobne naczynie ze śmietanką lub mlekiem oraz cukierniczkę. Najlepiej, jeśli wszystko podasz w całości na eleganckiej podstawce.

Przyrządzanie i picie jednakowo kawy oraz herbaty to dla wielu ludzi swoisty rytuał. Dlatego należy pamiętać, aby do każdego z tych napojów używać innego typu naczyń – zarówno dzbanka, jak i filiżanek. Jeśli potrzebujesz eleganckiej i nowoczesnej zastawy, która wzbogaci Twój serwis, odwiedź Decorto i wybierz coś odpowiedniego dla siebie.

Źródła zdjęć: decorto.pl, unsplash.com

x