0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

W czym parzyć herbatę?

Picie herbaty jest niezwykle popularną czynnością wśród Polaków. Tradycja, która zagościła u nas wiele lat temu, nie słabnie ani odrobinę — a wręcz przeciwnie, zyskuje na popularności. W każdym markecie dostępne są paczki z torebkami do ekspresowego zaparzania. Coraz częściej spotkać można też specjalistyczne sklepy oferujące liściaste herbaty z najbardziej egzotycznych zakątków świata. Wraz z tym na rynku rośnie wybór naczyń służących do jej parzenia. Dziś przyjrzymy się im i podpowiemy, z których najlepiej korzystać.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • W jakich akcesoriach można parzyć herbatę?
  • Dlaczego koneserzy herbaty wybierają zaparzacz i szklankę z sitkiem?
  • W czym jeszcze można parzyć herbatę?
  • Jak dobrać sitko do rodzaju herbaty?

TL;DR

Najpopularniejsze akcesoria do parzenia herbaty to obecnie nowoczesny zaparzacz i szklanka lub kubek z sitkiem. Oba skutecznie wypierają stary, klasyczny imbryk, który, choć przywodzi na myśl tradycyjne parzenie, posiada wiele wad w porównaniu z innowacyjnymi rozwiązaniami. Profesjonalna metoda dwóch czajników oraz nieco prostsze sposoby również stanowią ciekawe, choć nieraz wadliwe rozwiązania.

Zaparzacz

Zaparzacz to najpopularniejsze urządzenie wśród koneserów herbat. Korzystanie z niego gwarantuje przyrządzenie naparu o bogatym i mocnym aromacie. Skonstruowany jest tak, aby woda miała swobodny przepływ między liśćmi, wyciągając z nich możliwie najwięcej esencji w jak najkrótszym czasie. Jego zaletą jest też niewątpliwie zgrabny wygląd. Większość modeli stylizowanych jest na klasyczny czajnik, z tą różnicą, że mają przezroczystą obudowę, wykonaną z odpornego na wysoką temperaturę szkła. Ma to dwie zalety. Po pierwsze, takie urządzenie jest trwałe i całkowicie odporne na rdzę. Po drugie, zawsze widzisz, ile napoju pozostało Ci w środku, co jest niemożliwe w przypadku klasycznego imbryka. Jest to istotne np. gdy podczas spotkania towarzyskiego musisz rozlać odpowiednią ilość herbaty, po równo dla wszystkich gości. Nie trzeba obawiać się o problemy z jego obsługą. Urządzenie to zbudowane jest z dwóch części – wieczka i sitka, przez co użytkowanie jest proste i nieskomplikowane. Warto zaznaczyć, że zadaniem wieczka jest powstrzymanie aromatu i substancji czynnych przed ulotnieniem się z napoju. Ma to wielkie znaczenie przede wszystkim, gdy parzysz herbaty aromatyzowane lub zioła. Koneserzy jednoznacznie podkreślają, że to urządzenie jest o wiele lepsze od klasycznego imbryka. Jedynym jego minusem jest konieczność czyszczenia sitka, co czasem bywa żmudne i uporczywe.

Kubek / szklanka z sitkiem

Również popularny wśród koneserów jest kubek lub szklanka z sitkiem. Składa się z trzech części: szklanki (lub kubka), dopasowanego do niej sitka i przykrywki. Korzystanie z niej jest bajecznie proste, a pozyskany tą metodą napój dzięki zatrzymującej napar przykrywce, jest równie aromatyczny co herbata z zaparzacza. To akcesorium jest idealne przede wszystkim do parzenia herbaty zielonej i ziół, gdyż zatrzymuje substancje czynne w naparze. Jedyny minus występuje, gdy chcesz parzyć herbaty pylaste, ponieważ dziurki sitka zazwyczaj są duże i przenikają do szklanki.

Istnieje także możliwość zaopatrzenia się w samo sitko. Po wsypaniu do niego suszu należy nałożyć je na szklankę lub kubek i zalać ciepłą wodą. Same sitka są stosunkowo niedrogie i nie zajmują dużo miejsca.

Imbryk

Herbaciani amatorzy najczęściej decydują się na klasyczny imbryk. Jego zaletą jest prosta obsługa. Wystarczy wsypać liście herbaty do wnętrza, a następnie zalać odpowiednio ciepłą wodą i odczekać stosowną ilość czasu. Urządzenie niestety posiada więcej minusów niż nowoczesny zaparzacz. Po pierwsze nie możesz przerwać zaparzania w stosownym dla Ciebie momencie, przez co przygotowana w nim herbata często jest przesycona i za mocna. Po drugie urządzenie nie filtruje fusów, które unosząc się w naparze, wyglądają niesmacznie i wywołują dyskomfort podczas picia.

Kupując imbryk, zwróć uwagę na profil dzióbka – niewłaściwy może utrudnić nalewanie herbaty, powodując rozbryzg. Pamiętaj też o odpowiednim materiale. Porcelana lub szkło nie psuje smaku naparu i nie miesza aromatów pozostałych po poprzednim parzeniu tak jak ceramika i glina.

Inne naczynia i metody

Profesjonaliści czasem korzystają z metody parzenia herbaty dwoma czajnikami. Polega ona na zaparzeniu herbaty w jednym naczyniu i przelaniu go przez drobne sitko do drugiego, który uprzednio musi być zalany wrzątkiem. Minusem jest złożoność procesu, podyktowana pilnowaniem ciepła w obu czajnikach.

Znane jest też parzenie w czajniku z wkładką, który działa podobnie jak szklanka z sitkiem, jednak jest zawsze dostosowany do tylko jednego gatunku herbaty. Stosowanie papierowego filtru jest higieniczne, ale istnieje konieczność wymiany na nowy po każdorazowym użytku. Z kolei zamykane sitko nadaje się do parzenia herbaty tylko w jednej szklance i niekiedy nadaje jej metalicznego posmaku.

Garść porad

Jeśli pijesz zarówno drogie, klasyczne herbaty, jak i aromatyczne mieszanki (np. owocowe) lub Ty i Twoi domownicy macie inne gusta herbaciane, wyposaż się w dwa sitka – każdy do innego typu napojów. Do herbaty zielonej stosuj duże sita albo otwarte zaparzarki, żeby listki mogły się swobodnie rozwinąć. Parząc aromatyczne herbaty i zioła, koniecznie używaj pokrywki. Jeśli jej nie masz, możesz np. wykorzystać spodek lub mały talerzyk. Do rooibosa i innych, drobnych herbat używaj możliwie najdrobniejszego filtru, który nie przepuści listków i zapobiegnie nagromadzeniu się osadu.

Parzenie herbaty do dla wielu osób swoisty rytuał. Bez względu na to, jaki rodzaj i sposób jej przygotowania najbardziej lubisz, odwiedź Decorto.pl i wybierz zaparzacz, w którym przygotujesz najsmaczniejszy napój tak, jak lubisz.

Źródła zdjęć: decorto.pl, pexels.com

x