0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Twarde jak diament noże ceramiczne

Noże ceramiczne wykonane są z dwutlenku cyrkonii, dzięki czemu są prawie tak twarde jak najprawdziwszy diament. Jeśli chcielibyśmy porównać twardość stali wraz z twardością diamentu w dziesięciostopniowej skali Mosha, stal oscyluje na poziomie 6-6,5, natomiast diament na poziomie 10. Dlatego tak ostre i twarde noże ceramiczne wymagają ostrzenia na tarczy diamentowej raz na kilka lat.
Ceramiczny materiał tych narzędzi powoduje, że noże nie tylko są lekkie, co jest ogromną zaletą przede wszystkim dla osób starszych, ale też odporne na korozję. Kolejnym plusem jest bezpieczeństwo stosowania – nie przewodzą prądu elektrycznego i nie oddziałują z polem magnetycznym, z drugiej jednak strony czujniki metalu nie wykrywają ich w miejscach, gdzie wniesienie ostrych narzędzi jest zabronione. Dlatego noże ceramiczne mogły stać się poważnym problemem, jednak część firm, by zapobiec zagrożeniu, rozpoczęła produkcję noży, których rękojeść zawiera stalowy element .
Noże ceramiczne, podczas krojenia żywności nie przenikają do jej wnętrza, a w przypadku warzyw i owoców - zawarte w nich witaminy i wartości odżywcze - nie zostają wytrącone. To pomaga przygotować pełnowartościowy, smaczny posiłek. Ponadto żywność siekana, czy obierana nożem ceramicznym nie zmienia swojej barwy – nie czernieje.
Zastosowanie noży ceramicznych nie ogranicza się tylko do kuchni, narzędzia te wykorzystywane są również w znacznie bardziej ekstremalnych sytuacjach, np. podczas rozbrajania bomb.
Nierdzewność i lekkość noży ceramicznych pozwala na przyjemne nurkowanie nawet w wodzie morskiej.
Innymi atutami noży ceramicznych jest ich higieniczność i antyalergiczność.
Wadą noży ceramicznych jest ich kruchość, mogą się rozbić po upadku na twarde podłoże, dlatego tez nie można ich stosować przykładowo do trybowania kości lub do krojenia bardzo twardej, zmrożonej żywności. Łamliwość ostrza ceramicznego nie pozwala również na podważanie jakichkolwiek przedmiotów. Stosując w kuchni noże ceramiczne, należy pamiętać o tym, by nie kroić nimi na deskach kamiennych lub szklanych.

x