0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Sztućce – srebrne, posrebrzane, a może ze stali nierdzewnej?

Sztućce są elementem obowiązkowym w wyposażeniu domu. Trudno się bez nich obejść – w końcu człowiek musi jeść i to co najmniej 3 razy dziennie. Kiedyś zestaw sztućców był dawany jako prezent ślubny każdej Młodej Parze na nową drogę życia. Obecnie odchodzi się od tej tradycji, a sami zainteresowani decydują się na zakup łyżek, widelców i noży, kiedy już zaplanują przeprowadzkę. Do wyboru mają sztućce srebrne, posrebrzane i te wykonane ze stali nierdzewnej. Czym się od siebie różnią? Które najlepiej wybrać? Podpowiadamy!

Sztućce srebrne – na specjalne okazje!

Srebrne sztućce należą do najbardziej eleganckich elementów wyposażenia kuchennego. Podczas wesela, eleganckiej kolacji lub uroczystego obiadu nie wypada wyjąć innych sztućców, jak właśnie tych wykonanych ze srebra. Wyróżnia je doskonała odporność na rdzewienie. Co więcej, srebro ma również właściwości bakteriobójcze, dlatego posługując się nimi przy jedzeniu, można mieć pewność, że wszelkiego rodzaju drobnoustroje i pleśnie zostaną unicestwione.

Choć warto mieć w domu srebrne sztućce, należy liczyć się z pewnymi ograniczeniami. Pomijając wysoką cenę (srebrne sztućce są najdroższe z wszystkich dostępnych na rynku), trzeba pogodzić się z faktem, że w tym konkretnym przypadku, zabronione jest używanie zmywarki. Kolejnym problemem jest także reakcje srebra na związki siarki – powierzchnia sztućców po zetknięciu się z takimi produktami, jak: jaja, majonez, czy ryby morskie, śniedzieje. Wygląda to nieestetycznie i jest kłopotliwe podczas czyszczenia. Srebro nie lubi również wilgoci, dlatego należy je przechowywać w suchym miejscu i owinąć je w sukno lub bawełnę.

W przypadku wyboru srebrnych sztućców dużą rolę odgrywa próba srebra. Im wyższa, tym więcej trzeba zapłacić. Jednak warto zdecydować się na droższą opcję, ponieważ daje to gwarancję większej odporności na zużycie oraz zniszczenie, a jak wiadomo – bez sztućców żyć trudno, dlatego inwestycja powinna szybko się zwrócić.

Sztućce posrebrzane – alternatywa dla srebra

Sztućce posrebrzane, zwane też platerowanymi, są doskonałą alternatywą dla srebra. Przede wszystkim z uwagi na niższą cenę – wszak nie każdego stać na wydanie lekką ręką kilkuset złotych po to, aby wyposażyć kuchnię. Platerowanie to nic innego jak pokrywanie metalu cienką warstwą srebra (lub złota). Platerowane sztućce wyglądem przypominają swoich srebrnych braci, jednak są tańsze i lżejsze, co sprawia, że są wygodniejsze w użytku. Wyroby platerowane są mniej podatne na działanie korozji. Są także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Jeśli chodzi o sposób ich zmywania, zasady obowiązuję takie same, jak przy sztućcach srebrnych – nie poleca się używania zmywarki w celu ich wyczyszczenia, ponieważ może to uszkodzić ich powierzchnię i doprowadzić do nieestetycznych zarysowań. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, wyłożonych suknem lub bawełną, a do czyszczenia używać specjalnych preparatów  i polerować miękką szmatką.

A może sztućce ze stali nierdzewnej?

Obecnie na rynku coraz częściej spotyka się sztućce wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to tak naprawdę połączenie stopu żelaza, chromu, węgla oraz niklu. To, co wyróżnia sztućce ze  stali nierdzewnej to dobra trwałość, oraz odporność na korozję  i wysokie temperatury. Na rynku istnieją różne kombinacje pomieszania ze sobą stopów metali. Najpopularniejsza mieszanka to 18/10 mówiąca o tym, że przedmiot zawiera w sobie 18% chromu i 10% niklu. Trzeba pamiętać, że nikiel odpowiada w wysokim stopniu za trwałość produktu, dlatego np. kombinacja  18/0, która nie zawiera tego pierwiastka, będzie sprawować się  o wiele gorzej. Niemniej jednak jest to doskonała opcja dla alergików – dużo osób jest uczulonych na nikiel i każdy kontakt z nim, może powodować niepożądane obawy.

Dbanie o sztućce ze stali nierdzewnej jest o wiele prostsze niż w przypadku produktów posrebrzanych lub wykonanych z czystego srebra. Można je spokojnie włożyć do zmywarki, choć nie zaleca się mimo wszystko używania agresywnych  środków do mycia.

Wybierając sztućce, trzeba dokładnie przemyśleć swój zakup. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na sposób mycia naczyń. Jeśli do tej pory używaliście zmywarki i nic nie wskazuje na to, że zmienicie swoje przyzwyczajenia, najlepiej wybrać sztućce ze stali nierdzewnej. W waszym domu często urządzacie wystawne przyjęcia? Przydadzą się Wam srebrne sztućce. A jeśli chcecie mieć elegancką zastawę bez wydawania dużych pieniędzy, doskonałą alternatywą są noże, widelce i łyżki platerowane. Planujecie zakup?

Wejdźcie na Decortou nas znajdziecie wszystko, co potrzebne jest Wam do tego, aby urządzić swoją jadalnię!

Źródło zdjęć: Decorto

x