0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Sztućce nie tylko na specjalne okazje

Sztućce to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni, bo przecież czasy, kiedy jedliśmy rękoma, dawno minęły. Komplet odpowiedniej zastawy służy nam nie tylko podczas niedzielnych obiadów, ale także spotkań z przyjaciółmi, dlatego warto oprócz funkcjonalności zwrócić uwagę na ich walory estetyczne. Dziś podpowiadamy jakie sztućce sprawdzą się najlepiej w naszej kuchni!

Po pierwsze materiał

O jakości sztućców decyduje przede wszystkim materiał, z jakiego są one wykonane. Kilkanaście lat temu najpopularniejsze były te wykonane z aluminium, które nie tylko było nietrwałe, ale również negatywnie wpływało na nasze zdrowie. Dziś na rynku znajdziemy kilka materiałów, z których wykonywane są zastawy.

Ze srebra

Komplety z tego materiału uchodzą za bardzo ekskluzywne, co bardzo często obrazuje nam cena. Srebrna zastawa jest również niełatwa w utrzymaniu, gdyż musimy tutaj wykorzystać specjalne preparaty myjące i zabiegi pielęgnacyjne wykonać ręcznie – nie w zmywarce. Takie utrzymanie sztućców może być więc dla niektórych nieco problematyczne, a nawet i uciążliwe. Warto zwrócić uwagę także na fakt, iż srebrne sztućce mogą odbarwić się poprzez kontakt z niektórymi potrawami np. z jajkiem.

Ze stali nierdzewnej

Najpopularniejszym jednak materiałem, z którego produkuje się sztućce jest stal nierdzewna. Jest to stop żelaza, węgla oraz chromu, które w odpowiednich proporcjach mają bardzo wysoką odporność na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Sztućce te, w przeciwieństwie do delikatnych sztućców srebrnych, można myć w zmywarce.

Jakie sztućce powinny znaleźć się w zestawie?

Łyżka

Choć wydaje się, że jedna łyżka w zupełności wystarczy, w przykładnej zastawie stołowej powinno znaleźć się kilka rodzajów łyżek, w którym każda spełnia inną funkcję. W szufladzie powinny się znaleźć między innymi:

  • Łyżka obiadowa – która jest uniwersalną pozycją służąca do jedzenia zup i innych dań. Miseczka łyżki może być płytka lub głębsza – zależy od naszego wyboru,
  • Łyżeczka deserowa – znacznie mniejsza niż obiadowa, jest szersza i krótsza,
  • Łyżeczka do kawy – uniwersalna łyżeczka do kawy posiada wąską, niewielką główkę,
  • Łyżeczka do herbaty – posiada szerszą miseczkę, co umożliwia wyjęcie z filiżanki torebki z herbatą,
  • Łyżka do sałatek,
  • Łyżka wazowa,
  • Łyżka do sosów,
  • Łyżka do lodów – łyżeczka z długim trzonem.

Widelec

  • Widelec do przystawek – jego ząbki są krótsze, jest mniejszy niż stołowy
  • Widelec sałatkowy – to widelec przypominający łyżkę, z dwoma lub trzema ząbkami
  • Widelczyk do deserów
  • Widelec do ryb – posiada szeroką główkę z trzema ząbkami

Nóż

Bez noża nie wyobrażamy sobie codziennych obowiązków w kuchni. Bez niego musielibyśmy, rozrywa bułki, a ser targać w palcach. W naszej szufladzie powinny znaleźć się:

  • Nóż obiadowy,
  • Nóż szefa kuchni,
  • Nóż do ryb – ma szersze, tępe ostrze, ze szpiczastą kligą, która pozwala usuwać ości,
  • Nóż do masła – z szeroką klingą, bez ostrza,
  • Nóż do sera – ze specjalnym rozwidleniem na końcu pozwala bez problemu nabić ser na ostrze i przenieść na talerzyk.

Jakie sztućce poza podstawowymi?

Na łyżce i widelcu zastawa się nie kończy. Warto więc wspomnieć o tym, że producenci odpowiedzieli na wszystkie zapotrzebowania kuchni świata, więc oprócz podstawowych narzędzi, w szufladzie powinniśmy posiadać jeszcze:

  • szczypce serwisowe, które wyglądają jak podwójna łyżeczka lub widelec, które ułatwiają nakładanie dań na talerz, niektóre z nich posiadają dziurę we wgłębieniu, która ułatwia odsączanie nadmiaru płynu,
  • łopatka do ciasta, która ułatwia nałożenie kawałka na talerzyk,
  • szczypce i młotek do skorupiaków, które pomagają usunąć pancerz lub skorupę,
  • szczypce do spaghetti – ułatwiają nałożenie długich nitek makaronu bez używania rąk.

Sztućcowy savoir-vivre, czyli jak zagospodarować stół

Według zasad sztućce należy układać w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. W zależności od tego, jakie dnia podajemy, po prawej stronie powinny znaleźć się: nóż do dania głównego, nóż do ryb, do zakąski oraz łyżeczki kolejno: do kawi i herbaty, łyżka do zupy i owoców morza. Po lewej stronie zaś powinniśmy umieścić: widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do zakąsek. Łyżka i widelec powinny być ułożone grzbietem do dołu, a nóż musi być skierowany w stronę talerza.

Sztućce deserowe są umieszczane nad talerzem, a widelczyk do ciasta, powinien być skierowany w prawo, łyżeczka w lewo.

Prawidłowe ułożenie naczyń i sztućców --> źródło.

Dla wybrednych, czyli co z dziećmi?

Często zdarza się, że kiedy dziecko zaczyna przygodę z jedzeniem, ma problem z trzymaniem sztuccy. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań, które z pewnością zachęcą maluszka do swobodnej konsumpcji. Cechą charakterystyczną sztućców jest ich doskonały design i niebagatelna forma, która z pewnością ucieszy maluszka i rodzica. Sztućce zostały wykonane z antyalergicznej stali nierdzewnej, natomiast ergonomiczne rękojeści z najwyższej jakości połyskującego tworzywa sztucznego. Picco to estetyczny i efektowny dodatek, który epatuje na stole radością i optymizmem. Sztućce świetnie nadają się do codziennego użytku.

Z pewnością przypadną Państwu do gustu prezentowane w tej kategorii sztućce. Sklep internetowy Decorto to możliwość zakupienia, między innymi, kompletów składających się z niezbędnych części – dużej i małej łyżki, widelca oraz noża. Gładka powierzchnia, opływowe kształty, wygoda w użytkowaniu, a także możliwość zakupienia wariantów z grawerem… Każdy zestaw sztućców jest wyjątkowy i świetnie sprawdzi się w swojej roli.

 

źródło zdjęć: slideplayer.pl, decorto.pl, 

x