0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Sztućce na każdą okazję – jakie wybrać?

Właściwe wyposażenie kuchni oraz jadalni pozwala na wygodne i praktyczne organizowanie rodzinnych obiadów czy też przyjacielskich spotkań. Gromadząc niezbędne w mieszkaniu produkty, nie zapomnijmy o sztućcach. Ważna jest nie tylko ich ilość, ale także jakość i skompletowanie pełnego zestawu. Niestety nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie sztućce wybrać, by sprawdziły się bez względu na okazję. W dzisiejszym wpisie postaramy się rzucić nieco światła na tę kwestię.

Łyżka łyżce nierówna

Bez łyżek w różnej postaci nie da się funkcjonować. Mówiąc o łyżkach, zapewne jako pierwsze na myśl przychodzą Wam łyżki stołowe, tzw. duże, oraz łyżeczki małe (do kawy, herbaty). Tymczasem rodzajów łyżek jest znacznie więcej i każda z nich ma swoje własne, osobne przeznaczenie.

  • łyżka stołowa (obiadowa) – to najbardziej znana z łyżek. Służy do jedzenia zup oraz innych dań, których konsystencja sprawia, że wygodniej spożywać je łyżką niż widelcem. Jej wielkość jest porównywalna do pozostałych sztućców obiadowych, zaś jej miseczka w zależności od producenta może być albo płytsza, albo głębsza,
  • łyżeczka do kawy – niewielka łyżeczka, która charakteryzuje się małą główką. Niektórzy producenci proponują różne modele łyżeczek w zależności od rodzaju kawy (np. specjalna, malutka łyżeczka do espresso, łyżka z długim trzonkiem do kawy latte itd.),
  • łyżeczka do herbaty – charakteryzuje się nieco szerszą miseczką niż model do kawy, dzięki czemu ułatwi wyjęcie z filiżanki torebki z herbatą,
  • łyżeczka do cukru – jest wyposażona w kwadratową miseczkę, przez co znacznie prościej nabierać na nią sypkie produkty,
  • łyżka do sałatek – wzbogacona o specjalny widelec, przez co pozwala na łatwiejsze nałożenie półpłynnych sałatek,
  • łyżka wazowa – znana większości pod nazwą chochla. Pozwala na wygodne nalewanie zupy lub kompotu z wazy. Ma głęboką miseczkę oraz długi trzon
  • łyżka do sosu – ten typ łyżek dzieli się na dwa rodzaje – klasyczną, lecz wyposażoną w głębszą miseczkę oraz niewielką chochlę,
  • łyżka do lodów – ostatni z omawianych rodzajów łyżek. Charakteryzuje się długim trzonem oraz niewielką, okrągłą miseczką, która umożliwia łatwe nabieranie lodów.

Prawda, że sporo tych łyżkowych „must have”? Oczywiście nie każdy z typów musimy mieć w swojej kolekcji, lecz podstawowe z pewnością okażą przydatne. Które łyżki możemy do nich zaliczyć? Z pewnością stołowe (niektórzy producenci stosują nazwę łyżki serwisowe), małe łyżeczki (do kawy i herbaty), łyżeczki do cukru i co najmniej jedną łyżkę wazową oraz sałatkową.

Widelec zawsze pod ręką!

Poza łyżkami w wyposażeniu Waszych mieszkań musi znaleźć się zestaw widelców. Czy uważacie, że widelec nie dzieli się na typy i rodzaje? Cóż, jeśli tak sądzicie, to jesteście w błędzie! Widelce podobnie jak łyżki możemy rozróżnić na:

  • standardowy – obiadowy – nazywany też stołowym. Charakteryzuje się długimi, regularnymi ząbkami (zazwyczaj czterema) i zakończeniem (główką) o wygodnej, średniej szerokości,
  • widelec półmiskowy – zakończony dwoma długimi zębami. Doskonały do nakładania wędliny oraz serów. Świetnie sprawdza się na imprezach, na których podajemy tzw. zimną płytę,
  • do deserów – mniejszy od stołowego, z dwoma lub trzema ząbkami. Służy do jedzenia ciast, sałatek owocowych i innych deserów,
  • do ryb – nie każdy wie, że do dań rybnych przydaje się nieco inny od standardowego, specjalny widelec. Ma szerszą główkę i cztery ząbki,
  • inne widelce specjalistyczne – poza wymienionymi typami, warto także zwrócić uwagę na konkretne widelce dopasowane do specyficznych potraw, np. widelec z trzema ząbkami – do ostryg, wąski widelec z dwoma ząbkami – do homarów i ślimaków, czy też model z wąską główką i bardzo ostrymi ząbkami – do steków.

W zależności od tego, w jakich potrawach gustujemy, powinniśmy dobierać widelce tak, aby spożywanie posiłków było wygodne. Warto także mieć na względzie ile osób zazwyczaj się u nas stołuje. Jeśli lubimy organizować przyjęcia z niecodziennymi daniami, warto zaopatrzyć się widelce dopasowane do potrawy. Poprawi to komfort jedzenia, a dodatkowo pozytywnie zaskoczy naszych gości.

Nóż do zadań specjalnych

Nóż to chyba najbardziej podstawowe narzędzie w kuchni. Bez niego wiele posiłków byłoby niemożliwych do przygotowania. Dawniej preferowano noże do krojenia, dzisiaj w świecie sztućców znajdziemy bardzo rozległy podział na rodzaje i typy noży, które służą już nie tylko do szatkowania pokarmu.

    • nóż stołowy – obiadowy – dobrej jakości nóż standardowy powinien nadawać się zarówno do ryb, mięs, jak i dań warzywnych. Powinien się charakteryzować średnim poziomem ostrości i średnią klingą. Niektóre z tego typu noży posiadają drobne ząbki,
    • nóż do ryb – dedykowany do ryb nóż ma szersze, tępe ostrze, ze spiczastym zakończeniem klingi, które ułatwia oddzielanie ości,
    • nóż do masła – powinien mieć szeroką klingę, w celu wygodnego nabierania i smarowania. Niektóre z noży do masła posiadają także drobne ząbki, dzięki czemu można nimi przekroić kromkę,
    • nóż do pomidora – pomidor słynie ze śliskiej, niewygodnej do krojenia skórki. Najlepsze plastry uzyskamy, krojąc warzywo specjalnym nożem. Powinien mieć ząbki, które naruszą strukturę skórki, a ponadto jego klinga powinna być raczej wąska,
    • nóż do sera – ten typ noża charakteryzuje się rozwidleniem na końcu. Ułatwia ono nakładanie sera. Niektóre tego typu noże mają także specjalne dziurki w klindze, dzięki którym plastry sera nie przyklejają się do narzędzia,
    • nóż do steków – aby dobrze pokroić stek, konieczne jest użycie bardzo ostrego i wąskiego noża do steków. Zwykły, standardowy nóż może sobie nie poradzić z czerwonym mięsem.

Noże to temat rzeka. W każdym domu powinien znajdować się komplet noży – większych i mniejszych oraz bardziej ostrych i mniej ostrych. Ponadto, podobnie jak w przypadku widelców, zastanówmy się, jak często przyrządzamy dane dania – jeśli kochamy kanapki z pomidorem, warto zainwestować w dobry nóż do tego warzywa, jeżeli uwielbiamy serowe przekąski, to zaopatrzmy się w dedykowane do nich ostrze. Pamiętajcie – dobre noże służą na lata, gdyż nawet jak się stępią, z łatwością je naostrzymy.

Inne sztućce

Poza łyżkami, widelcami i nożami w naszych mieszkaniach powinny znaleźć się także inne bardzo przydatne narzędzia. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo mogą ułatwić nam życie. Na co warto zwrócić uwagę?

    • łopatka do ciasta i tortu – niezbędnik na ważnych uroczystościach rodzinnych. Dzięki niej w łatwy sposób nałożymy ciasto lub tort, nie niszcząc przy tym jego ładnego wyglądu,
    • szczypce serwisowe – to specjalna podwójna łyżka lub widelec ze szczypcami, których zadaniem jest ułatwienie nakładania takich dań, jak np. sałatki. Niektóre wersje szczypiec posiadają dziurki do odsączania płynów,
    • szczypce lub łyżki do spaghetti – posiadają specjalne ząbki, które ułatwiają chwytanie długiego makaronu, idealne dla miłośników włoskich dań.

Sztućce to wyposażenie, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni czy jadalni. Niezwykle ważne, abyśmy podczas przygotowywania i podawania posiłków mogli robić to wygodnie, mając pod ręką wszystkie niezbędne narzędzia. Nie zapomnijmy o sztućcach, urządzając dom lub mieszkanie, dobierzmy je ze względu na funkcjonalność, ale także design. Obecnie na rynku znajdziemy przeróżną kolorystykę i innowacyjne kształty sztućców – na decorto.pl znajdziecie wysokiej jakości, designerskie sztućce i narzędzia kuchenne, które dopasujecie do swoich wnętrz.

Źródło zdjęć: decorto.pl, files.vialli-design.com

x