0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Naczynie żaroodporne – jakie wybrać?

Oszałamiająco pachnąca pieczeń, zapiekanka ze szpinakiem czy pstrąg w ziołach? W naczyniu żaroodpornym każdą potrawę przygotujemy szybciej, prościej i… zdrowiej. Jeśli mamy je w wyposażeniu kuchni, znacznie poszerzają się nasze kulinarne możliwości. Jak jednak wybrać odpowiednie? Na co zwrócić uwagę, kupując naczynie do zapiekania? Doradzamy!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak wybrać naczynie żaroodporne?
  • Naczynie do piekarnika – jakie sprawdzi się najlepiej?
  • Silikonowe naczynia do zapiekania – czy silikon w kuchni jest bezpieczny?

TL;DR

Kiedy kupujemy naczynie żaroodporne, pod uwagę powinniśmy wziąć przede wszystkim materiał, z jakiego zostało wykonane. Brytfanny tego typu wykonuje się zwykle ze szkła hartowanego, ceramiki i silikonu – materiały te są odporne na działanie niskich i wysokich temperatur, nie przejmują smaku i zapachu potraw, nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji. Znaczenie ma również wielkość. Jeśli często przyrządzamy zapiekane potrawy, przyda nam się komplet naczyń w różnych rozmiarach.

Materiał

Naczynia żaroodporne wyróżniają się niezwykłą wytrzymałością na działanie wysokich temperatur. Możemy włożyć je do nagrzanego piekarnika, nie martwiąc się o to, że ulegną przypaleniu czy stopieniu. Najważniejszą kwestią, którą powinniśmy wziąć pod uwagę, wybierając naczynie do zapiekania, jest materiał, z jakiego zostało wykonane. Najlepiej sprawdza się szkło, ceramika i, szczególnie popularny ostatnio, silikon. Dlaczego?

Szkło – ponadczasowa uniwersalność

Szkło żaroodporne charakteryzuje się niskim wskaźnikiem rozszerzalności cieplnej, dzięki czemu wytrzymuje ekstremalnie wysokie temperatury – nawet do 500 stopni Celsjusza. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Wykorzystuje się je również do produkcji przyrządów laboratoryjnych, urządzeń grzewczych czy akcesoriów optycznych.

W szklanym naczyniu żaroodpornym możemy zapiekać, dusić i podgrzewać różnorakie potrawy – mięsne, rybne i warzywne. Dzięki przezroczystym ściankom łatwo podejrzymy stopień przyrządzenia dania. Nie musimy się też obawiać o to, że przygotowywane pyszności zmienią swój smak lub aromat. Szkło, którego używa się do produkcji akcesoriów kuchennych, jest bowiem chemicznie neutralne. Nie wchodzi więc w reakcje z żywnością ani nie absorbuje zapachów. Ponieważ poddane zostaje procesowi hartowania, nie rysuje się ani nie matowieje. Nie zawiera również metali ciężkich – szkodliwego dla zdrowia kadmu i ołowiu.

Szklane naczynie żaroodporne pięknie się prezentuje, jest trwałe i w pełni bezpieczne dla zdrowia. Ma jednak jedną wadę – spory ciężar. Jeśli zapiekamy w nim duży kawałek schabu, wyjęcie go z piekarnika może być problematyczne.

ceramiczne naczynia żaroodporne

Ceramika – piękna ozdoba stołu

Ceramika żaroodporna, podobnie jak szkło, nie ulega działaniu niskich i wysokich temperatur. Zapiekane czy podgrzewane w niej potrawy nie przywierają do jej ścianek, nawet wtedy, gdy gotujemy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Nie zmieniają też smaku i zapachu. Co więcej – w ceramicznych brytfannach nie tylko przygotujemy smakowite danie, ale również pięknie je podamy, zachwycając gości. Ceramika prezentuje się bowiem niezwykle elegancko, a wykonane z niej naczynia stają się prostą i urokliwą ozdobą stołu podczas rodzinnego przyjęcia albo uroczystej kolacji. Pamiętajmy jedynie, aby gorącego naczynia nie stawiać bezpośrednio na blacie czy obrusie, ale na specjalnej podstawce, która odporna jest na działanie wysokich temperatur.

Silikon – z nutą nowoczesności

Silikonowe akcesoria kuchenne przebojem wdarły się do naszych domów. Nic dziwnego – są praktyczne i lekkie, przybierają fantazyjne kształty i kolory, łatwo je przechowywać i utrzymać w czystości. Naczynia z silikonu nie ulegają zniszczeniu ani pod wpływem niskich, ani wysokich temperatur. Możemy włożyć je do zamrażalnika, a potem do piekarnika, podgrzewając nawet do 260 stopni Celsjusza. Przygotujemy w nich nie tylko pieczeń, rybę czy zapiekankę warzywną, ale również lody i desery, które wymagają mrożenia.

Ponieważ silikon dobrze przewodzi ciepło, wykonane z niego naczynia świetnie nadają się do zapiekania – czas przyrządzania dań skraca się nawet o 10–20%. Potrawy nie przywierają do ścianek takich brytfann, więc unikamy ich przypalenia. Dzięki temu również utrzymanie naczyń w czystości staje się łatwiejsze. Wystarczy umyć je w zmywarce albo pod bieżącą wodą, a zaschnięte zabrudzenia – namoczyć.

Przeciwnicy używania w kuchni silikonowych gadżetów podnoszą argument, że materiał ten jest niebezpieczny dla zdrowia. To mit. Silikon powstaje z połączenia krzemu i tlenu, a w jego produkcji nie używa się środków chemicznych. Podczas zapiekania nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Nie ma smaku ani zapachu, więc przygotowywane w nim potrawy nie zmieniają swojego aromatu.

Wybierając silikonowe naczynia do zapiekania, powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednie atesty. Szukajmy oznaczeń, które informują o przeznaczeniu do kontaktu z żywnością, a także możliwości mycia w zmywarce, zamrażania i używania w mikrofalówce. Akcesoria kuchenne produkowane przez cenionych producentów, np. Lékué, są gwarancją bezpieczeństwa.

naczynia do piekarnika

Wielkość

Jeśli często przyrządzamy potrawy w piekarniku, przyda nam się cały zestaw naczyń żaroodpornych – od dużych, mieszczących sporą pieczeń, po malutkie kokilki, w których przygotujemy czekoladowy suflet albo porcję zapiekanki. Taki komplet również łatwiej przechowamy, wkładając jedną jego część w drugą. Jeżeli natomiast sporadycznie korzystamy z możliwości zapiekania, w zupełności wystarczy nam nieduże, najlepiej okrągłe albo owalne, naczynie.

Funkcjonalności

Naczynia żaroodporne powinny wyróżniać się wygodnymi uchwytami. Jest to szczególnie ważne, gdy używamy tych szklanych lub ceramicznych, które bywają ciężkie – dobrze wyprofilowane rączki ułatwiają wyjmowanie rozgrzanych brytfann z piekarnika. Dobrze również, jeśli naczynie wyróżnia się odpowiednią powierzchnią – z szerokimi żłobieniami (to w nich gromadzi się wytapiający się z potraw tłuszcz), ale bez zbędnych zakamarków, z których trudno usunąć zaschnięte zabrudzenia.

Każdy miłośnik gotowania wie, że naczynie żaroodporne to jedno z najważniejszych kuchennych akcesoriów. Znacznie ułatwia i przyspiesza gotowanie – możemy przygotować w nim aromatyczną pieczeń, pyszną rybę w ziołach czy wieloskładnikową zapiekankę. Jeśli chcesz wypróbować nowe przepisy i szukasz brytfanny do zapiekania, zajrzyj na Decorto.pl. Znajdziesz u nas naczynia żaroodporne, które wykonane zostały z silikonu platynowego – trwałego i bezpiecznego.

Źródło zdjęć: decorto.pl, pexels.com

x