0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Na co zwrócić uwagę, wybierając garnki?

Garnki to narzędzia niezbędne w każdej kuchni. Korzystamy z nich co najmniej dwa razy dziennie, przez cały tydzień. Dlatego każdemu z nas zależy, aby były trwałe i spełniały swoją funkcję bez zarzutu. Najlepiej przez wiele lat. Dziś więc podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę, jeśli myślisz o nowym wyposażeniu kuchni – bez względu na to, czy gotowanie jest Twoją pasją, czy jedynie codziennym obowiązkiem.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak dopasować garnki do kuchni?
  • Z jakiego tworzywa są wykonane najlepsze garnki?
  • Dlaczego należy zwrócić uwagę na dno garnka?
  • O czym jeszcze należy pamiętać, kupując garnki?

TL;DR

Garnki muszą przede wszystkim nadawać się do rodzaju kuchni, jaką posiadasz. Nie wszystkie są integralne np. z płytą indukcyjną. Nie bez znaczenia jest materiał, z jakiego zostały wykonane – każdy z nich posiada odmienne specyfikacje i właściwości, które mogą być wadą lub zaletą, zależnie od indywidualnych potrzeb. Ponadto istnieje szereg innych detali, na które musisz zwrócić uwagę, począwszy od dna, a skończywszy na rozmaitych, zaawansowanych udogodnieniach.

Wybierz pod kątem Twojej kuchni

Oczywistym wydaje się, że garnki muszą pasować do kuchni. Lecz co to oznacza? Wcale nie wygląd i kolor dopasowany do kuchenki i ścian pomieszczenia. Naturalnie czynnik estetyczny jest nie bez znaczenia, zwłaszcza jeśli często miewasz gości na obiedzie lub kolacji, a dysponujesz popularną w dzisiejszych czasach kuchnio-jadalnią. Musisz mieć jednak na uwadze, że jest to kwestia drugorzędna.

Garnki muszą nadawać się do rodzaju kuchni. Nie ma najmniejszego problemu, jeśli Twoja jest gazowa, elektryczna lub gazowo-elektryczna. Do takich pasuje niemal każdy rodzaj garnków. Jeżeli jednak posiadasz kuchnię indukcyjną, wybór jest ograniczony. Nadają się do niej jedynie modele wykonane ze stali i żelaza. W przypadku tego drugiego można bez problemu zdecydować się nawet na lane – mogą być emaliowane, lecz nie muszą. Nie ma też przeszkód w zakupie garnków wykonanych z domieszki stali nierdzewnej i aluminium, pod warunkiem, że mają specjalne oznaczenie o możliwości użycia w kuchni indukcyjnej.

Zwróć uwagę na materiał

Rodzajów garnków jest wiele, a każdy ma odmienne specyfikacje, wady, zalety i zastosowanie. Oto charakterystyka najpopularniejszych:

Stalowe – są najpopularniejsze na polskim rynku. Cechuje je trwałość i wytrzymałość. Najlepiej zdecydować się na modele oznaczone symbolem „18/10”, oznaczające stal nierdzewną. Zapewnia ona ochronę przed korozją, nie pochłania zapachów, jest higieniczna i odporna na zarysowania. Garnki stalowe są dobre do gotowania, smażenia, pieczenia oraz duszenia.

Wykonane technologią Silargan, bazującą na połączeniu stali szlachetnej i ceramiki. Jest to nowoczesne i innowacyjne rozwiązanie, proponowane przez niemiecką markę Silit, które dziś znane jest na świecie jako jedyne w swoim rodzaju. Garnki te są odporne na wysoką temperaturę i zarysowania. Ich powierzchnia jest gładka oraz łatwa do czyszczenia. Nie wywierają wpływu na smak potraw i ze względu na brak niklu w swoim składzie, cenione są przez alergików. Silargan ma doskonałe właściwości cieplne, rozgrzewając się jednostajnie i równomiernie. Wykonane z niego garnki można stosować w każdej kuchni — zarówno gazowej, elektrycznej, jak i indukcyjnej.

Aluminiowe – to garnki tańsze od stalowych i często dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Są cienkie, przez co szybko się nagrzewają, lecz nie utrzymują długo wysokiej temperatury, dlatego podczas gotowania trzeba częściej sprawdzać, czy potrawy się nie przypalają. Aluminium dobrej jakości jest bezpieczne dla zdrowia. Decydując się na garnki tego typu, należy wybierać wyłącznie na sprawdzone marki.

Emaliowane – są tanie, ale podatne na uszkodzenia i zadrapania, przez które mogą wydzielać szkodliwe substancje chemiczne. Łatwo można przypalić w nich jedzenie.

Teflonowe – są odporne na przypalanie i negatywne działanie wysokiej temperatury. Przyrządzane w nich jedzenie jest zdrowe. Korzystając z garnków tego typu, warto używać drewnianych sztućców, gdyż wadą teflonu jest wysoka podatność na zarysowania.

Żeliwne – są wytrzymałe, odporne na zarysowania i uszkodzenia. Nadają się w sam raz do gotowania na wolnym ogniu oraz duszenia potraw, dzięki długiemu utrzymywaniu wysokiej temperatury. Ewentualnym minusem garnków żeliwnych jest duża waga.

Ze szkła żaroodpornego, które nie wchodzi w reakcje chemiczne z gotowanymi potrawami. Szkło jest odporne na zmiany temperatur, dzięki czemu można używać go do pieczenia w piekarniku. Jest też hipoalergiczne i antybakteryjne. Garnki z tego materiału są idealne dla początkujących kucharzy, ponieważ widać w nich doskonale wszystkie procesy zachodzące w trakcie gotowania. Ponadto jedzenie nie przypala się w nich tak szybko.

Pamiętaj o dnie

Dno garnka zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw oraz przewodzi ciepło. Z tego względu przed zakupem należy zwrócić na nie szczególną uwagę. Aby jak najlepiej pochłaniało wysoką temperaturę, musi w całości przylegać do płyty grzewczej. Dlatego ważne, żeby było idealnie płaskie.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup garnka z dnem wielowarstwowym. Dotyczy to przede wszystkim modeli wykonanych ze stali nierdzewnej, która z natury słabo przewodzi ciepło. Między warstwami dna znajduje się aluminium albo miedź, dzięki którym potrawy szybciej się nagrzewają i dłużej zachowują odpowiednią temperaturę.

Można spotkać też garnki o dnie kapsułkowym z wbudowanym dyskiem. Dodatek ten jest specjalną, aluminiową nakładką o grubości ok. 3,5 mm, która gwarantuje idealnie równomierną dystrybucję ciepła i odznacza się odpornością na odkształcenia.

Detale i przydatne dodatki

Kupując garnki, warto sprawdzić kilka dodatkowych kwestii, które, choć nie są obligatoryjne, to jednak znacznie usprawnią codzienne korzystanie z nich. Upewnij się, czy można myć je w zmywarce i wkładać do piekarnika. Sprawdź, czy po wewnętrznej stronie znajdują się miarki do wymierzania porcji składników dań. Ponadto najlepiej jest wybierać modele z przezroczystą pokrywką, przez którą można zobaczyć, co dzieje się podczas gotowania – czy danie nie przypieka się lub woda nie zaczyna kipieć.

Inne udogodnienia to m.in. wbudowany wskaźnik temperatury, ergonomiczny kształt rączek i uchwytów oraz materiał ich wykonania (najlepsze są z tworzyw sztucznych). Niektóre garnki wyposażone są w plastikowe kratki do odcedzania, tarki i ochraniacze na palce. Jeśli w szafkach nie masz wiele miejsca, kup zestaw, który łatwo się składa dzięki zróżnicowanej wielkości poszczególnych modeli oraz odłączanym uchwytom. Sprawdź również długość gwarancji przewidzianą przez producenta.

Garnki to przede wszystkim praktyczny element wyposażenia, z którego będziesz korzystać codziennie. Dlatego musisz pamiętać, aby wybrane przez Ciebie modele były trwałe i pasowały do Twoich wymagań kulinarnych, tak by służyły przez długie lata. Bez względu na to, czy potrzebujesz całego zestawu, czy pojedynczych egzemplarzy, zajrzyj na Decorto i wybierz najwyższej jakości garnki, idealne do Twojej kuchni.

Źródła zdjęć: decorto.pl, pexels.com

x