0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kawiarka – jaką wybrać? Pomagamy w wyborze!

Kawiarka – małe, ale wielkie urządzenie. Dzięki niej w kilka minut przygotujesz esencjonalną i oszałamiająco pachnącą kawę, która natychmiast doda Ci energii. Smak przyrządzonej w ten sposób „małej czarnej” zadowoli nawet najbardziej wymagających kawoszy. Ważne jedynie, aby wybrać odpowiedni model kawiarki. Jaki? Doradzamy!

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak wybrać kawiarkę?
  • Jaka pojemność kawiarki będzie najlepsza?
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając kawiarkę?
  • Jak parzyć kawę w kawiarce?
  • Jakie są zalety kawiarki?

TL;DR

Do najpopularniejszych kawiarek należą aluminiowe. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość materiału – jedynie przeznaczone do kontaktu z żywnością stopy aluminium są bezpieczne na zdrowia i nie nadają kawie metalicznego posmaku. Znaczenie ma również pojemność, którą podaje się najczęściej w liczbie filiżanek (tz lub cups, 1 filiżanka to ok. 50 ml). Ważne są detale – sprawny zawór bezpieczeństwa i jakość uszczelki. Gwarancję trwałości zapewniają jedynie produkty znanych marek.

Kawiarka – co to jest i jak działa?

Kawiarka (zwana też kafetierką, kafetierą lub mokką) na pierwszy rzut oka wydaje się niepozorna: przypomina niewielki, dwuczęściowy czajniczek. Kryje się w niej jednak wielka moc – jest urządzeniem, które parzy kawę pod ciśnieniem, wydobywając z ziaren głębię aromatu i odurzający zapach. Zaprojektowana została w latach 30. przez Włocha, Alfonso Bialettiego. Wypromował ją jednak jego syn, Renato, rozwinąwszy rodzinny biznes.

Na czym polega działanie kawiarki? Każde urządzenie tego typu składa się z 3 części: dolnego zbiornika na wodę, sitka, na którym umieszcza się zmielone ziarna kawy, oraz górnego dzbanka, gdzie gromadzi się parzony napar. Po złożeniu wszystkich elementów kawiarkę stawiamy na kuchence. Gdy woda zarzyna wrzeć, powstaje para wodna, która pod ciśnieniem wypycha ją ku górze – wrzątek zostaje przetłoczony przez sitko z kawą i filtry, zbierające fusy, do dzbanka. Kawa gotowa!

jak działa kawiarka

Jak wybrać kawiarkę?

W sklepach znajdziesz ogrom przeróżnych modeli kawiarek: małe i duże, okrągłe i kanciaste, kolorowe, z fikuśnymi wzorami, przystosowane do kuchenek elektrycznych, gazowych i indukcyjnych. Czym się kierować, wybierając zaparzacz niskociśnieniowy tego typu?

Materiał: aluminiowa, stalowa czy ceramiczna?

Najważniejszym kryterium jest materiał, z jakiego wykonana została kawiarka. Najpopularniejszym tworzywem wciąż (bo pierwsze modele produkowane były we Włoszech właśnie z niego) pozostaje aluminium. Jest lekkie i niezwykle trwałe. Aluminiowe kafeterki wyróżniają się klasycznym kształtem i srebrnym kolorem, choć często pokryte zostają również matowymi powłokami w innych odcieniach. Modele od renomowanych producentów, np. Bodum czy Pensofal®, produkowane są ze stopów aluminium wysokiej jakości – przystosowanych do kontaktu z żywnością, całkowicie bezpiecznych dla zdrowia. Należy jedynie pamiętać, aby do ich mycia nie używać silnych detergentów. Kawiarki, które kupić można w popularnych marketach, bywają wykonane z mniej trwałych tworzyw, a przygotowana w nich kawa często przejmuje metaliczny posmak.

Alternatywą, choć nieco droższą, dla urządzeń aluminiowych są te ze stali nierdzewnej, przyjmujące zazwyczaj okrągłe kształty, oraz ceramiczne, wyróżniające się efektownym designem. Wybierając odpowiedni model, zwróć uwagę na to, do jakiego typu kuchenki jest przystosowany – większość pasuje do gazowego, ale nie każdy działa na indukcyjnym. Przy wyborze kafetierki możesz postawić też na odrobinę nowoczesności, kupując urządzenie elektryczne.

kawiarka z aluminium

Rozmiar jednak się liczy. Jaka pojemność kawiarki?

Pojemność kawiarki podaje się zwykle w liczbie filiżanek espresso, które można w niej przygotować podczas jednego parzenia. Producenci oferują modele o przeróżnych rozmiarach – od 1 do nawet 18 filiżanek (tzw. tz lub cups; 1 filiżanka to ok. 50 ml). W przypadku kafetierek nie sprawdza się jednak powiedzenie, że im większy model, tym lepiej. Urządzenie należy dobrać optymalnie, do potrzeb i preferencji. Jeśli co ranek przygotowujesz kawę jedynie dla siebie, wybierz mniejsze urządzenie, np. to oznaczone jako 2–3 filiżanki. Jeżeli jednak „małą czarną” codziennie raczy się kilkoro domowników, przyda się większa pojemność.

Dlaczego to ważne? Aby kawiarka działała poprawnie, należy wsypać do niej dokładnie tyle zmielonych ziaren, ile podaje producent. W przeciwnym wypadku proces parzenia przebiegnie nieprawidłowo, a smak kawy będzie, delikatnie mówiąc, odległy od idealnego – mdły albo zbyt gorzki.

kawiarka aluminium czarna

Na co zwrócić uwagę? Kilka istotnych detali

Materiał, pojemność… Co jeszcze? Wybierając kawiarkę, należy zwrócić uwagę na kilka detali. Drobnym, ale istotnym, szczegółem jest wentyl bezpieczeństwa, znajdujący się w dolnym zbiorniku na wodę. Odpowiada za wypuszczenie pary wodnej, która gromadzi się w pojemniku, jeśli wrzątek nie może przedostać się przez sitko z kawą (np. gdy ulegnie zapchaniu albo ziarna zostały niedokładnie zmielone). Jeżeli ciśnienie za bardzo się zwiększy, a zawór pod jego wpływem nie otworzy się, nagromadzona para rozsadzi urządzenie. To również kolejny powód, dla którego warto decydować się na kawiarki sprawdzonych marek.

Znaczenie ma również jakość uszczelki. Solidne urządzenia bez szwanku wytrzymują wiele lat intensywnego użytkowania. Uszczelka jest jednak elementem, który co jakiś czas należy wymienić. Do najpopularniejszych kawiarek bez trudu znajdziesz części zamienne. Wymiana uszczelki w urządzeniu nieznanej marki może być niestety problematyczna. Części wykonane ze słabej jakości materiałów zużywają się rekordowo szybko, a niekiedy nadają kawie okropnego posmaku gumy. Aby przedłużyć trwałość wszystkich elementów kafeterki, po każdym użyciu wyczyść je dokładnie z pozostałości kawy i wysusz.

A może zaparzacz tłokowy?

Zaparzacz tłokowy to popularny zamiennik kawiarki. Przypomina zwykły dzbanek na kawę lub herbatę, ale wyposażony jest w tłok, który oddziela fusy od naparu. Staje się klasyczną, ale efektowną ozdobą kuchni – możesz postawić go na stole, częstując gości świeżo zaparzonym napojem.

jaką kawiarkę wybrać

Dlaczego warto? Zalety kawiarek

Największa zaleta kawiarki to prostota – urządzenie jest proste w obsłudze. Wszystkie części złożysz intuicyjnie i szybko, a kawę zaparzysz zaledwie w kilka minut. Kafetierkę łatwo również przechowasz, ponieważ zajmuje niewiele miejsca i bez problemu zmieści się w każdej kuchennej szafce. Dodatkowy plus to oczywiście cena. Nie musisz kupować drogiego ekspresu ciśnieniowego, aby każdego dnia móc cieszyć się aromatem kawy jak z najlepszej kawiarni.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Na koniec przedstawiamy krótki poradnik parzenia kawy.

  1. Proces zacznij od zmielenia ziaren w ręcznym lub elektrycznym młynku – najlepiej sprawdza się kawa średnio mielona, która wielkością przypomina kryształki soli kuchennej. Zbyt drobne ziarenka zapychają sitko i filtry, a zbyt duże powodują, że woda za szybko się przelewa, nie parząc naparu.
  2. Do dolnego zbiornika wlej wodę, uważając, aby nie przekroczyć maksymalnego poziomu – w wielu kawiarkach oznaczony zostaje na ściance wyraźną linią, tuż poniżej zaworu bezpieczeństwa. Jeśli użyjesz ciepłej lub wrzącej wody (np. zagotowanej uprzednio w czajniku), czas przygotowania napoju znacznie się skróci (z 4–5 minut do ok. 1 minuty).
  3. Na zbiorniku zamontuj sitko, a na nim umieść kawę. Ile kawy wsypać do kawiarki? Przyjmuje się, że powinna wypełniać całe sitko, sięgając poziomem jego brzegów. Nie należy jej dociskać, a jedynie wyrównać na płasko – wtedy wrzątek przesączy się przez nią z odpowiednią mocą.
  4. Na koniec nałóż i dokręć górną część kawiarki, a urządzenie umieść na źródle ciepła. Kiedy woda zacznie bulgotać, wyłącz kuchenkę. Kawa gotowa! Możesz teraz przeleć ją do ulubionego kubka albo eleganckiej filiżanki i cieszyć się doskonałym smakiem. Jeśli od „małej czarnej” wolisz kawę białą albo cappuccino, dodaj mleko spienione przy pomocy elektrycznego spieniacza.

Kawiarka to świetna alternatywa dla ekspresu – tania, prosta w obsłudze, łatwa w czyszczeniu i przechowywaniu. Z jej pomocą przygotujesz aromatyczną i esencjonalną kawę jak z najlepszej włoskiej kawiarni. Jeśli szukasz odpowiedniego modelu, zajrzyj na Decorto.pl. Wybierz dla siebie idealną kawiarkę i rozpoczynaj każdy dzień od dawki kofeiny w najpyszniejszym wydaniu!

Źródło zdjęć: decorto.pl, pixabay.com

x