0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Jak wybrać szybkowar? Kilka porad dla kupujących

Lodówka, kuchenka, czajnik… Na liście obowiązkowego wyposażenia kuchni coraz częściej pojawia się również szybkowar. Doceniamy to, że gotowanie w tym niezwykłym garnku przebiega szybciej i sprawniej, a przyrządzane warzywa nie tracą swoich właściwości. Na co jednak zwrócić uwagę, kupując szybkowar? Jaki wybrać, aby służył nam przez lata? Podpowiadamy w naszym poradniku.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak działa szybkowar?
  • Szybkowar aluminiowy czy ze stali?
  • Co wziąć pod uwagę przy wyborze szybkowaru?
  • Jakie korzyści przynosi korzystanie z szybkowaru?

TL;DR

Największą trwałością charakteryzują się szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej albo materiału zwanego Silargan®. Wybierając garnek ciśnieniowy, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego wielkość. Na rynku istnieją modele o różnej pojemności, ale do najczęściej wybieranych należą 6-litrowe, w których przygotować można obiad dla 4-osobowej rodziny.

Jak działa szybkowar?

Zewnętrznie szybkowar przypomina najzwyklejszy garnek. O niezwykłych właściwościach jego działania decyduje jednak szczelna pokrywka, dzięki której wytworzona podczas gotowania para wodna nie wydostaje się na zewnątrz. Znacząco zwiększa to ciśnienie i podnosi temperaturę wrzenia (nawet do 120 stopni Celsjusza, czyli ok. 20 stopni więcej niż w tradycyjnym garnku). W razie potrzeby nadmiar pary zostaje upuszczony przez zawór bezpieczeństwa.

Gotowanie w szybkowarze przebiega sprawniej i… oszczędniej. Przyrządzając np. warzywa w tradycyjnym garnku, musimy zalać je sporą ilością wody, a następnie regularnie zaglądać, czy się nie wygotowała. Aby ugotować tę samą potrawę w szybkowarze, wystarczy wlać do niego jedynie 2–3 szklanki wody i zamknąć pokrywę. Kiedy ciśnienie osiągnie maksymalną wartość, z umieszczonego na pokrywce gwizdka z charakterystycznym świstem ulotni się para wodna. Ów świst jest dla nas sygnałem, że od tego momentu możemy zacząć odmierzać czas, który potrzebny jest do ugotowania potrawy.

Ziemniaki przyrządzimy więc w 8 minut, kalafior w 4, rosół w 20, a duszoną pieczeń – w 25. Nie musimy kontrolować, czy woda w garnku się nie wygotowała, ponieważ szczelna pokrywka nie przepuszcza pary wodnej – utrzymanie jej ilości i stałej temperatury sprawia, że potraw nie da się przypalić.

Korzyści z gotowania w szybkowarze

Gotowanie w szybkowarze przynosi więc szereg oszczędności. Oszczędzamy czas, gaz albo energię elektryczną, wodę, a także własne nerwy. Przygotowując obiad z 3 dań dla wymagającej teściowej albo brata, któremu nigdy nic nie smakuje, nie musimy w panice zaglądać co 2 minuty do garnka, aby sprawdzić, czy ziemniaki się nie przypalają. Cały proces gotowania może odbywać się bez naszej kontroli. My w tym czasie możemy zająć się przyrządzaniem deseru, dekorowaniem stołu czy prasowaniem przewidzianej na tę okazję sukienki.

Kiedy proces gotowania się skończy, otwieramy zawór bezpieczeństwa, wypuszczając na zewnątrz całą zgromadzoną w garnku parę. Nigdy w pierwszej kolejności nie podnośmy pokrywy! Buchnie spod niej obłok gorącej pary, który może poparzyć nam twarz lub ręce.

Na co zwrócić uwagę, wybierając szybkowar?

W sklepach znajdziemy szybkowary duże i małe, stalowe i aluminiowe, tradycyjne i elektryczne, z podstawowymi i dodatkowymi funkcjami. Który z nich wybrać, aby spełniał wszystkie nasze potrzeby, był wytrzymały, odporny na uszkodzenia, bezpieczny i służył nam przez lata? Decyzję ułatwi poznanie szczegółowych parametrów.

Tradycyjnie czy nowocześnie? Rodzaje szybkowarów

Wybrać możemy szybkowary klasyczne, które, podobnie jak zwykłe garnki, stawiamy na kuchence, albo elektryczne, podłączane bezpośrednio do prądu. Te drugie wyposażone są zazwyczaj w dodatkowe funkcje, takie jak automatyczne wyłączanie, programowanie czasu działania czy ustawianie konkretnych parametrów w zależności od rodzaju przygotowywanych potraw. Specjalne opcje podnoszą jednak cenę.

Decydując się na szybkowar tradycyjny, zwróćmy uwagę, do jakiego typu kuchenki jest dostosowany. Na rynku znajdziemy modele, których używać możemy na każdej kuchence, bez względu na to, czy zasilana jest gazem, czy energią elektryczną, ale i takie, które przystosowane zostały do gotowania jedynie na płycie gazowej albo indukcyjnej. Garnki ciśnieniowe tego typu charakteryzują się prostą konstrukcją i niską ceną.

Garnki ciśnieniowe

Wielkość

Do najczęściej wybieranych należą szybkowary o pojemności 6 litrów, choć producenci oferują również modele mniejsze i większe, mieszczące od 2 do 8 l. Decydując się na rozmiar garnka ciśnieniowego, możemy pomóc sobie popularną rozpiską:

  • 4 litry – szczególnie polecane singlom albo parom, które przyrządzają proste, 1- lub 2-elementowe potrawy, np. warzywa gotowane na parze czy różnego rodzaju makarony;
  • 6 litrów – przydadzą się rodzinom 4-osobowym, ponieważ pomieszczą większość dostępnych na rynku produktów; tę pojemność zakładają zwykle przepisy na dania z szybkowaru;
  • 8 litrów – zalecane dużym rodzinom i osobom, które często przygotowują obiady dla bliskich i przyjaciół, ponieważ służą do przyrządzania większych i bardziej skomplikowanych dań, np. na kilka dni czy na święta.

Warto pamiętać o tym, że maksymalnej podanej przez producenta pojemności nigdy nie wykorzystamy do końca, a jedynie w 1/3 albo 2/3, ponieważ do wytworzenia pary wodnej konieczna jest wolna przestrzeń.

Materiał i wykonanie

Aluminium czy stal nierdzewna? Materiał, z którego wykonano szybkowar, wpływa na jego cenę. Modele aluminiowe są tańsze, ale też mniej wytrzymałe, podatne na zarysowania, uszkodzenia i przebarwienia. Zapewniają jednak równomierny rozkład ciepła i szybko się nagrzewają (choć równie szybko ciepło tracą). Aby szybkowar posłużył nam dłużej, wybierzmy model wykonany z aluminium anodowanego, czyli pokrytego specjalną powłoką, która zwiększa jego trwałość i odporność na uszkodzenia i korozję.

Garnki ciśnieniowe wyprodukowane ze stali nierdzewnej charakteryzują się natomiast wyjątkową trwałością, ale gorzej przewodzą ciepło, dlatego wolniej uzyskują odpowiednią temperaturę wrzenia. Aby to poprawić, na spodzie garnka producenci umieszczają niekiedy aluminiowe pierścienie, które zwiększają właściwości cieplne stali.

W szybkowarach marki Silit zastosowano jeszcze inny, twardszy od stali materiał: Silargan®, który cechuje się podwyższoną odpornością na uszkodzenia mechaniczne. W jego produkcji nie używa się niklu, dlatego silarganowe garnki szczególnie poleca się alergikom. Szybkowar tego typu szybko się nagrzewa, łatwo czyści (powłoka nie traci blasku nawet po latach intensywnego użytkowania), a także nie zmienia smaku potraw.

Garnek ciśnieniowy

Dodatkowe funkcje

Czym jeszcze charakteryzuje się idealny szybkowar? Przede wszystkim jego pokrywa zabezpieczona jest blokadą, która uniemożliwia otwarcie garnka w czasie gotowania i zapobiega poparzeniom gorącą parą wydostającą się z jego wnętrza. Ważny element stanowi także regulator ciśnienia.

Czy warto inwestować w szybkowar? Oczywiście! Posiadając garnek ciśnieniowy, oszczędzamy czas (gotujemy nawet o 70% szybciej niż w tradycyjnym garnku!), wodę i prąd albo gaz. Ograniczony dostęp tlenu sprawia, że przyrządzane potrawy zachowują swoje odżywcze właściwości – witaminy i minerały nie ulegają bowiem utlenieniu.

Szybkowar przyda się każdemu, kto chce jeść zdrowiej i smaczniej, bez spędzania długich godzin przed kuchenką. Najwyższej klasy garnki ciśnieniowe, silarganowe i ze stali nierdzewnej, wraz z dokładnym przedstawieniem szczegółów technicznych, znajdziemy na Decorto.pl.

Źródło zdjęć: Decorto.pl

x