0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Jak skompletować noże do kuchni?

Kuchnia to miejsce, w którym zawsze wiele się dzieje. To tutaj przygotowujemy posiłki dla najbliższych, rozmawiamy i śmiejemy się podczas gotowania. Kuchnia wzbudza emocje – pyszne dania przyjemnie drażnią kubki smakowe, a wspólne krojenie produktów na sałatkę wzmacnia więzi i rozwesela. Aby mogła być w pełni użyteczna, konieczne jest, aby była właściwie wyposażona. W kuchni nie może zabraknąć garnków, talerzy, sztućców i noży. To właśnie tym ostatnim wyposażeniem zajmiemy się w dzisiejszym wpisie. Jak wybrać komplet noży do kuchni? Podpowiadamy!

Najpierw przemyśl, czego potrzebujesz

Na rynku funkcjonują noże w bardzo wielu typach i przeznaczeniach. Kształt, wielkość, ostrość i wiele innych elementów decyduje o tym, w czym dany nóż będzie się najlepiej sprawdzał. Zanim kupisz komplet, zastanów się, które noże są absolutnie niezbędne w Twojej kuchni. Z pewnością nie może w niej zbraknąć noża szefa kuchni, który jest przydaje się nawet osobom, które niewiele gotują. Podobnie nóż uniwersalny – jak sama nazwa wskazuje jest wszechstronny i wielozadaniowy. Innym typem noża, który powinien znaleźć się w każdej kuchni jest nóż do pieczywa. Pozostałe typy noży musisz dostosować do potrzeb swoich i swojej rodziny. Jadacie sporo wędlin? Wyspecjalizowany nóż do krojenia wędlin i mięsa będzie dobrym wyborem. Podobnie z nożem do sera, pomidorów lub filetowania. Każdy z nich charakteryzuje się inną budową, ostrością i wyprofilowaniem ostrza. Przyjrzyjmy się każdemu z noży.

1. Nóż uniwersalny

Czyli nóż do wszystkiego. Wybierając komplet noży do kuchni, sprawdźmy czy znajduje się w nim ten typ ostrza. Dobrze, jeśli jest, gdyż tego rodzaju nóż świetnie sprawdzi się do obierania oraz krojenia warzyw i owoców, a także krojenia wędlin czy mięsa. Taki nóż warto mieć zawsze pod ręką. Czym jeszcze się charakteryzuje? Długim i średnio wąskim ostrzem (węższym od noża szefa kuchni).

2. Nóż szefa kuchni

To niemal tak samo ważny typ noża, jak uniwersalny. Sprawdzi się w tak wielu sprawach, że nie sposób, aby zabrakło go w Twojej kuchni. Szerokie ostrze dociąża nóż, pozwalając na jednoczesny solidny i pewny uchwyt. Ponadto umożliwia bardzo precyzyjne krojenie. Jeżeli należysz do osób, które dużo gotują oraz lubią eksperymentować z różnymi produktami, to taki nóż zdecydowanie powinien się znaleźć w Twoim komplecie noży.

3. Nóż do pieczywa

Ten rodzaj noża również można uznać za niezbędny w każdej kuchni. Pozwala na precyzyjne i szybkie pokrojenie chleba lub bułki. Wszystko to dzięki specjalnym ząbkom na klindze tego rodzaju noża. W ten sposób nawet chrupkie i świeże pieczywo z łatwością zostanie pokrojone, bez zgniecenia miąższu.

4. Nóż do krojenia warzyw

Niewielki, dość krótki nóż kuchenny, który jest niezastąpiony podczas krojenia, wydrążania oraz obierania warzyw i owoców. Jest poręczny i lekki, a optymalna wielkość pozwala na szybkie operowanie nim.

Noże do zadań specjalnych!

Poza wyżej wymienionymi standardowymi nożami, warto zastanowić się nad włączeniem do naszego kompletu ostrzy do innych zastosowań. Jakie to noże?

1. Nóż do krojenia pomidorów

Cechą charakterystyczną tego noża jest ząbkowana klinga i niewielki rozmiar. Ostre ząbki świetnie sprawdzą się podczas przecinania śliskiej skórki warzywa. Plastry będą równe i skrojone idealnie. Jeżeli jesteś smakoszem pomidorów, to zadbaj, by w Twoim komplecie noży znalazł się właśnie taki nóż do pomidorów.

2. Nóż do steków

Uwielbiasz dania mięsne? Kochasz steki? To właśnie nóż do steków powinien znaleźć się w Twojej kolekcji. Taki nóż posiada bardzo wąskie, lecz ząbkowane ostrze, które zwinne przecina mięso, tworząc równie i nieposzarpane kawałki.

3. Nóż Santoku

Ten nóż pochodzi z Japonii. Charakteryzuje się ciekawym kształtem – łukowatą górą oraz prostą krawędzią tnącą. Doskonały do porcjowania i krojenia mięsa, a także ekspresowego szatkowania warzyw lub owoców. Dzięki swoim możliwościom świetnie sprawdza się jako zastępstwo innych noży.

4. Nóż do sera

Nóż do sera to must have każdego miłośnika serów. W zależności od rodzaju sera mamy do wyboru dwa typu tych noży. Pierwsze z nich nadają się do serów twardych, mają dłuższy trzonek oraz lekko trójkątny kształt ostrza. Drugi typ noża do serów miękkich i pleśniowych ma specjalną klingę z otworami, zapobiegającą sklejaniu się plasterków. Jeśli organizujesz imprezy, na które lubisz podawać deski z serami, to taki nóż sprawdzi się w Twoim komplecie.

Typów noży i nożyków jest znacznie więcej. Możemy dobierać je pod kątem własnych upodobań oraz potrzeb. Taki zestaw możemy zrobić sami lub kupić już skompletowany. Podstawowe i przydatne noże kompletuje firma Fiskars oraz Vialli Design, proponując praktyczne produkty w pięknych stojakach. Wyposażając Wasze kuchnie, nie zapomnijcie o dobrych nożach! Tylko w ten sposób przyrządzicie naprawdę smaczne i wyszukane potrawy. Sprawdźcie noże na decorto.pl – duży wybór i rewelacyjna jakość.

Źródło zdjęć: decorto.pl

x