0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Estetyka serwowania deserów

Deser – chyba każdy przyzna mi rację, że to zdecydowanie najsmaczniejsza część posiłku. Bardzo często słodkości podawane na deser są długo wyczekiwane i podobnie jak przekąski, które otwierają przyjęcia, tak i wieńczące ucztowanie desery muszą być przemyślane, przygotowywane i serwowane bardzo starannie. W zależności od pory roku, od kraju desery różnią się między sobą i możemy podzielić jena kilka grup: gorące, zimne, mrożone, sorbety, smażone, budynie, ciasta, owoce, przy czym każdy z nich serwowany jest w innych naczyniach.

Desery gorące

Desery gorące co do zasady powinny być podawane na półmiskach lub talerzach natomiast niektóre z nich takie jak: budyń czy suflety podaje się polane słodkimi sosami w specjalnych naczyniach. Szeroką ofertę ramekinów do zapiekania oferuje firma Revol.

ramekin-do-zapiekania-zolty_1_ Ramekin do zapiekania Revol

Praktyczny wygląd i wyjątkowa odporność naczynia do zapiekania sprawia, że idealnie nadaje się do creme brulee, zapiekanych jajek, owoców, czekoladowych sufletów, puddingów, minizapiekanek jak również do deserów na zimno np serniczków. Naczynie można używać w piekarniku i kuchence mikrofalowej, lodówce czy zamrażarce.

Rozkosz dla podniebienia - czekoladowy suflet

Desery gorące co do zasady powinny być podawane na półmiskach lub talerzach natomiast niektóre z nich takie jak: budyń czy suflety podaje się polane słodkimi sosami w specjalnych naczyniach. Szeroką ofertę ramekinów do zapiekania oferuje firma Revol. Praktyczny wygląd i wyjątkowa odporność naczynia do zapiekania sprawia, że idealnie nadaje się do creme brulee, zapiekanych jajek, owoców, czekoladowych sufletów, puddingów, mini zapiekanek jak również do deserów na zimno np serniczków. Naczynie można używać w piekarniku i kuchence mikrofalowej, lodówce czy zamrażarce.

Składniki:

- 140 g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)
- 30 g bardzo miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania foremek
- 4 białka o łącznej wadze 140 gram
- 40 g cukru
- szczypta soli
- dla odważnych 4 szczypty chili

Formę do sufletów smarujemy masłem i odstawiamy na krótki czas do lodówki. W między czasie pokrojoną w kostkę czekoladę roztapiamy w misce nad parą tak aby nie dotykała dnem powierzchni wody. Do roztopionej czekolady dodajemy masło, dobrze mieszamy i zdejmujemy miskę z pary. Następnie ubijamy na sztywno białka i dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając. Łyżkę ubitej piany dodajemy do roztopionej czekolady i mieszamy w celu uzyskania luźniejszej konsystencji czekolady. Resztę białek delikatnie łączymy z czekoladą ciągle mieszając od spodu miski aby nasza masa stała się dobrze napowietrzona i puszysta. Tak przygotowaną masę rozlewamy do schłodzonych foremek i wkładamy je do piekarnika z termo obiegiem na ok 8-9 minut w temperaturze 180°C.

Suflety należy serwować natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika posypane cukrem pudrem bądź kakao.

A co na zimny deser?

Lato już coraz bliżej a co za tym idzie to sezon na pyszne, owocowe lub śmietanowe desery lodowe. Często zastanawiamy się jak je podać aby ładnie prezentowały się na zastawionym stole. Do wybory mamy pucharki wykonane ze szkła bądź tworzywa. Które lepsze? Zdecydowanie te z akrylu, a to dlatego, że akryl jako tworzywo, nie tylko prezentuje się efektownie ze względu na wysoki połysk imitując do złudzenia szkło, ale także jest tworzywem wysoko odpornym na zarysowania i stłuczenia. W pucharku można serwować pyszne desery lodowe, sałatki owocowe oraz inne zimne przekąski. Pięknie prezentuje się na nowocześnie nakrytych stołach, imprezach plenerowych a dodatkowo jest bardzo poręczny dla najmłodszych. Ze względu na dużą wytrzymałość świetnie sprawdza się w ogrodzie podczas przyjęć w gronie najbliższych i przyjaciół, ale równie efektownie zaprezentuje się na oficjalnym przyjęciu. Pucharki dostępne są aż w 8 wersjach kolorystycznych i dodadzą niesamowitego uroku serwowanym deserom.

pucharki_livio Pucharki deserowe Livio Vialli Design

miseczki_livio Pucharek deserowy Livio Vialli Design

Pozostałe zimne desery takie jak: galaretki owocowe i mleczne, podaje się również porcjowane w kompotierkach lub w pucharkach. Aby nasz galaretkowy deser nie wyglądał nudno często dodaje się pokrojone owoce przybrane kremową śmietanką do której możemy dodać surową lub ugotowaną miazgę owocową, owoce, napar kawy ziarnistej lub herbaty, zrumienione orzechy laskowe, rodzynki, migdały, kakao aby nadać naszemu deserowi kuszącego wyglądu.

Tradycyjny kompot

Niby tradycyjny i pospolity, a jednak niecodzienny. Kompot. Jest jednym z najbardziej popularnych i rozpowszechnionych deserów, przy­gotowywany praktycznie ze wszystkich rodzajów owoców. Najbardziej wy­kwintny jest kompot francuski. Przygotowuje się go wyłącznie z owoców konserwowych, takich jak: gruszki, ananasy, brzoskwinie, białe wiśnie ale jest bardzo słodki przez co nie jest polecany na upalne dni. Jeżeli chcemy ugasić nasze pragnienie, idealny będzie niesamowicie orzeźwiający kompot truskawkowo-rabarbarowy.

Strawberries and two glasses of strawberry compote on the table in the garden Tradycyjny kompot

Do jego przygotowania wystarczy: 400 g truskawek, 200 g rabarbaru, 3 litry wody, 3 łyżki cukru, limonka, mięta. Wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy do niej umyte truskawki oraz pokrojony rabarbar. Gotujemy około 15 minut. Po wystudzeniu schładzamy w lodówce. Podajemy z plasterkami limonki oraz listami mięty. Kompot ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu a z pewnością sprawdzi się podczas plenerowych przyjęć.

Ze wszystkich dań to właśnie deser pozostanie najdłużej w naszej pamięci i to jego smak przywołuje się na wspomnienie danego przyjęcia. Dlatego w żadnym wypadku tego posiłku nie należy traktować po macoszemu.

x