0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Do czego przyda się wok? Jaki wybrać?

Wok to specjalna patelnia, której cechą charakterystyczną jest duża głębokość. Specyficzny kształt, czyli niewielkiej średnicy dno, a do tego pochyłe i wysokie ścianki sprawiają, że to chińskie naczynie nie wymaga dużej ilości oleju do przyrządzania potraw. Wok jest znany z kuchni azjatyckiej – dzięki swojej budowie umożliwia ekspresowe przyrządzanie potraw, przez co rewelacyjnie sprawdzi się w kuchni każdej aktywnej i zajętej kobiety. Do jakich potraw przyda się to sprytne naczynie? Dowiecie się z naszego wpisu.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak smażyć w woku?
  • Duszenie i przygotowywanie na parze w woku
  • Czy wok nadaje się tylko do dań azjatyckich?
  • Jakie są rodzaje woków?

TL;DR

Wok to głęboka patelnia, która umożliwia szybkie i zdrowe przygotowywanie posiłków jednogarnkowych. Taki wok sprawdzi się zarówno do smażenia potraw, jak i ich duszenia, a także przygotowywania na parze

Jak smażyć w woku?

Wok umożliwia szybkie smażenie w bardzo wysokich temperaturach. Taki proces nazywa się „stir fry”, i oznacza nic innego jak równoczesne mieszanie oraz smażenie potrawy. Z uwagi na to, że ta specyficznej budowy patelnia nie wymaga dużej ilości tłuszczu do przygotowywania dania, to będzie ono mniej tłuste, a co za tym idzie – zdrowsze. Warzywa z takiej głębokiej patelni są smaczniejsze i niepozbawione wartości odżywczych.

Jak powinniśmy używać tego naczynia? Przede wszystkim rozgrzewać do wysokiej temperatury i dodawać na wok najpierw te produkty, które potrzebują najdłuższej obróbki termicznej. Czyli w pierwszej kolejności wrzucamy np. mięso, następnie warzywa, a na końcu przyprawy. Warto przy tym pamiętać o tym, by przed smażeniem wszystkie składniki pokroić i przygotować tak, aby później tylko dodawać je do woka. Przygotowanie potrawy w ten sposób jest bardzo szybkie, także w całym procesie istotne jest, by nic nie kroić w trakcie smażenia. Istotne jest takie poszatkowanie produktów, aby były mniej więcej tych samych wymiarów. Wrzucając je na wok, trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu potrawy – profesjonaliści robią to półkolistym ruchem, wprawiając w ruch całą patelnię. Jeśli jednak brakuje nam wprawy, wystarczy łyżka. Dzięki kształtowi woku, wszystkie składniki równomiernie się obsmażają, na koniec tego procesu dodajmy przyprawy. Najsmaczniej zjemy, jeśli podamy danie zaraz po usmażeniu.

Dusić i przygotowywać na parze też można!

Wok świetnie nada się, jako naczynie do duszenia potraw, a także przygotowywania ich na parze. By duszenie przebiegało sprawnie i właściwie, trzeba dobrze dopasować pokrywkę do patelni – powinna idealnie przylegać do jej brzegów. Lepiej sprawdzi się także lekko wypukła pokrywka, która sprawi, że ciepło będzie dobrze rozprowadzane. Poza smażeniem i duszeniem, wok nada się także do parowego przyrządzania potraw. Jak to zrobić? Najpierw musimy zaopatrzyć się w specjalne sitko lub koszyk do gotowania na parze – montujemy ten gadżet na patelni, wkładamy do środka składniki, a następnie na dno woka wlewamy szklankę wody wraz z dodatkami, które mają wzbogacić aromatycznie i smakowo nasze danie, np. cebulę, przyprawy lub zioła. Całe danie przykrywamy i dusimy przez 20 minut do pół godziny. W ten sposób przygotowywane dania zachowują maksymalnie dużo składników odżywczych.

Azjatyckie czy europejskie?

Polskie woki różnią się od tych azjatyckich, ponieważ z tych oryginalnych nie moglibyśmy korzystać na zwykłych kuchenkach gazowych, a tym bardziej indukcyjnych. Producenci naczyń postanowili dopasować się do rynku europejskiego, wypuszczając woki, które mają nieco spłaszczone dno, przez co z powodzeniem można je stosować na wszystkich rodzajach kuchenek. Choć jeszcze kilka lat temu spora ilość patelń typu wok nie działała na indukcji, to obecnie znaczna większość doskonale sprawdza się podczas tego typu obróbki.

Wok nie jedno ma imię! Czyli rodzaje woków.

Wok rozróżnia się ze względu na pochodzenie. Istnieją woki kantońskie, mandaryńskie oraz pekińskie.

Wok kantoński – posiada parę dodatkowych uszu, po obu stronach, a produkowany jest ze stali węglowej albo z żelaza. Charakteryzuje się masywnością i dużym ciężarem.

Wok mandaryński – lżejszy od swojego poprzednika, ma metalową lub drewnianą rączkę, przez co łatwiej podrzuca się na nim przyrządzane produkty. Ten rodzaj naczynia umożliwia bardzo szybkie smażenie potraw.

Wok pekiński – ta patelnia jest bardzo głęboka i, tak jak mandaryński, posiada rączkę. Wielu specjalistów uważa, że ten rodzaj woka jest najbardziej zbliżony do oryginału.

Konkrety, czyli jakie dania z woka?

Pierwotnie wok był używany do przyrządzania chińskich potraw, jednak z powodzeniem można w nim przygotowywać także dania typowo polskie. Jakie konkretnie? Na przykład wszelkiego rodzaju zupy, ale także drób i ryby. Nada się również do duszenia potraw i gotowania ich na parze. Z cyklu informacje dla smakoszy – taki wok, sprawdzi się również do smażenia na głębokim tłuszczu, więc przygotujemy na nim pączki i faworki.

Wok to rodzaj patelni, która ma wiele przydatnych zastosowań. Przede wszystkim nadaje się do przygotowywania potraw w zdrowy sposób. O ile oczywiście kupimy naczynie ze sprawdzonego źródła – ważne, aby miało certyfikat bądź atest, wtedy mamy pewność, że przygotowywane posiłki będą zdrowe. Bardzo ważna jest powłoka, a zwłaszcza materiał z jakiego została wykonana - ważne, aby był antybakteryjny oraz nie zawierał niekorzystnego dla zdrowia niklu. Świetne są woki, które mają powłokę ceramiczną ze specjalną, nanotechnologiczną powłoką, która jest odporna na wysokie temperatury, na zadrapania i otarcia, a także na korozję chemiczną. Świetna jest także opcja ze znaczkiem, który wskazuje, kiedy patelnia jest już odpowiednio nagrzana, by wrzucić na nią produkty do obróbki. Praktyczny będzie wok włoskiej firmy Moneta, który jest ceramiczny, odporny na zadrapania, różnicę temperatur, a także przywieranie potraw. Model Ceramica Moneta ma także specjalny znak S, który pojawia się po rozgrzaniu patelni do 140 stopni Celsjusza.

Na decorto.pl znajdziesz duży wybór woków różnego rodzaju - od tych ceramicznych poprzez stalowe, aż po żeliwne. Możesz także z powodzeniem wybierać między wokami z różnego rodzaju uchwytami - znajdziesz zarówno te z podwójnymi, jak i pojedynczym. Wszystko w zależności od preferencji. Każdy wok dostępny na naszym sklepie pochodzi od sprawdzonych producentów, a takim produktom warto zaufać.

Źródło zdjęć: unsplash.com, decorto.pl

x