0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

Akcesoria do pieczenia ciast, które koniecznie musisz mieć w swojej kuchni

Kuchnia to magiczne miejsce, w których można oddać się kreatywności, przygotowując posiłki. Wystarczy zaopatrzyć się w praktyczny sprzęt i akcesoria, które pozwolą na stworzenie jedynych w swoim rodzaju potraw. Dziś skupimy się na akcesoriach, dzięki którym przygotujemy przepyszne wypieki. Sprawdź akcesoria do pieczenia ciast, które koniecznie musisz mieć w swojej kuchni.

Formy do pieczenia są niezbędnikiem w każdym domu. Na rynku znajdziemy ich całe mnóstwo. Różnorodne modele, zarówno o klasycznych kształtach – prostokątnym, kwadratowym lub okrągłym, jak i fantazyjnych, ułatwiających realizację najśmielszych projektów cukierniczych. Wykonane są z silikonu odpornego na działanie wysokich temperatur i odpornego na zarysowania, kamionki lub posiadają powłokę ceramiczną, co zapobiega przywieraniu.

Zanim rozpoczniemy nasze kuchenne eksperymenty, warto nabyć wszystkie niezbędne akcesoria, które znacząco ułatwią gotowanie. W taki sposób praca w kuchni będzie prawdziwą przyjemnością.

Jak wybrać formę do pieczenia?

Aby podjąć decyzję, jaką formę kupić należy zastanowić się nad tym, jak często przyrządzamy ciasta, jak zaawansowane są te wypieki oraz jaki kształt najbardziej nam odpowiada. Na rynku znajdziemy cztery podstawowe formy do pieczenia, wykonane z różnych materiałów.

* Blacha aluminiowa to przyrząd, który posiada każda babcia, mama i ciotka. Ten rodzaj formy ma kilka wad: podczas pieczenia ciasto przywiera do ścianek, przez co musimy używać dodatkowego papieru do pieczenia. Blaszki te podatne są również na rdzewienie, a ich cykl życia pozostawia wiele do życzenia. Jeśli jednak koniecznie chcesz być właścicielką tego rodzaju blachy, zwróć uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana. My polecamy teflon, nieprzywierający xylan czy stal węglową.

* Szkło żaroodporne nadaje się do bardziej zaawansowanego pieczenia. Ten pojemnik będzie najlepiej nadawał się do pieczenia mięsa i zapiekanek. Materiał ten szczególnie dobrze nadaje się do pieczenia tzw. mokrych ciast (jabłecznik lub sernik). A to dzięki właściwości szkła, które dobrze przepuszcza ciepło w pojemniku.

* Formy silikonowe to prawdopodobnie najtrwalsze i najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o wypieki. Niezniszczalna (noo, prawie), trwała, a przez lata nie straci formy. Używając foremek silikonowych, nie musimy się martwić o przywieranie ciasta do ścianek. Silikon jest na tyle elastyczny i, że z łatwością może wytrzymać temperaturę od –40 do +230 stopni Celsjusza. Dodatkowo używanie silikonowych foremek, skraca czas gotowania o 10 minut!

* Akcesoria ceramiczne sprawdzają się najlepiej w przypadku pieczenia tart i sufletów. Choć ciepło przepuszczane jest nieco gorzej niż w aluminium, to jednak nie odstaje czasowo od formy metalowej. Czas pieczenia jest dłuższy zaledwie o pięć minut niż w przypadku aluminiowych form. Z uwagi na różnorodność ceramiki do wyboru mamy wiele kształtów i wariantów kolorystycznych.

Szpatułki do ciasta

Często słyszy się pytanie, czy szpatułki i pędzelki do ciasta warto kupować. Naszym zdaniem tak! Jest to jeden z tych gadżetów, bez których można przygotować wszystko, ale bardzo ułatwiają te kuchenne, często drobne prace. Szpatułkami łatwiej wybiera się np. ciasto z miski czy rozsmarowuje krem na torcie.

Wśród wszystkich akcesoriów do kuchni zainteresowaniem wśród klientów cieszą się modele szpatułek wykonanych z silikonu. Są elastyczne, co docenimy przy wyjmowaniu zawartości miski. Z taką szpatułką do ciasta nic się nie zmarnuje. Można nią wybrać dosłownie całą masę, co byłoby niemożliwe w przypadku użycia zwykłej metalowej łyżeczki. Oprócz szpatułki kuchennej każda gospodyni domowa powinna posiadać w szufladzie łopatkę do ciasta, która ułatwi porcjowanie wyrobów cukierniczych. Przy zakupie zwróć uwagę jakość wykonania oraz materiał, z którego wykonane są narzędzia. Wybieraj te odporne na czynniki zewnętrze.

Jakie akcesoria kuchenne jeszcze będą Ci potrzebne?

Minutnik - to bardzo przydatny gadżet, dzięki któremu nigdy nie przeoczymy momentu, w którym należy wyciągnąć ciasto z piekarnika lub zestawić garnek z kuchenki.

Trzepaczka - Przyda się ona przy każdym daniu, które w swoim przepisie przewiduje ubijanie lub intensywne mieszanie. Jej głównym zadaniem jest ułatwienie prac przy wyrobach cukierniczych.

Moździerz - Moździerz idealnie nadaje się do kruszenia, rozdrabniania przypraw, ziół, do przygotowywania różnego rodzaju sosów. Wyglądem przypomina "surowy" kamień, jest nieoszlifowany zarówno od środka, jak i od zewnątrz.

Pojemniczek dekoracyjny – pomaga dekorować potrawy. Jest lekki i ergonomiczny, a także efektywny i wygodny.

Na naszej stronie znajdziesz wszystko, co potrzebne w Twojej kuchni. Dzięki odpowiednim sprzętom będziesz czuła się jak prawdziwy Master Chief!

Jeśli wybierzesz już odpowiednie akcesoria dla siebie, wejdź na decorto.pl i skompletuj kuchenne wyposażenie, które zwali z nóg samą Magdę Gessler!

x