0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.

5 nawyków, które musisz mieć, jeśli cenisz sobie porządek w kuchni

#1 Przyprawy i żywność trzymaj w oznaczonych pudełkach.

Niektórzy posiadają szuflady, w których chowane są rozpoczęte torebki różnorakich przypraw. Z jednej strony – oczywiście, jest to dobrze rozwiązanie, jeśli chodzi o utrzymanie porządku w kuchni. Przyprawy mamy w jednym miejscu, poukładane torebkami jedne za drugimi.

Problem, jaki się pojawia, to jakość tych przypraw: jeśli już je otworzymy, musimy mieć świadomość, że do środka dostaje się tlen, a wiele aromatów ulatnia się na zewnątrz. Zamknięcie torebki nigdy nie będzie tak skuteczne jak zamknięcie przypraw w pojemniku – dobrze jest, jeśli pojemniki różnią się od siebie (np. jakimiś elementami kolorystycznymi bądź umożliwiają naklejenie etykiet).

#2 Używaj odpowiedniej suszarki do sztućców

Co oznacza „odpowiednia” suszarka i czy jakakolwiek może być „nieodpowiednia”? Owszem – może. Zwracaj szczególną uwagę na to, w jaki sposób pozbywasz się wody, która zlatuje z umytych sztućców – czy spływa do specjalnego pojemnika?Jeśli tak, w jaki sposób się go czyści i jak wylewa wodę? Czy sam ociekacz ma dodatkowe przegródki, które umożliwiają lepszy porządek przy myciu? Dobrze dobrana suszarka pozwala nam zaoszczędzić czas.

Przy myciu warto zwracać także uwagę na to, gdzie i jak trzymamy ścierkę do mycia czy płyn do naczyń. Dobrym rozwiązaniem może być… połączenie płynu i ścierki, czyli szczotkę do mycia naczyń z dozownikiem. Pomysłowe, prawda?

x